ارتودنسی علم تصحیح روابط نامناسب فک و دندان و جفت و ردیف کردن دندان های نامنظم است. درنهایت، با انجام ارتودنسی مشکلات مربوط به نظم، ترتیب و قرارگیری دندان ها در فک برطرف شده و فرد می تواند با کیفیت بهتری غذا بخورد و از زیبایی بیشتری هنگام صحبت کردن و لبخند زدن برخوردار باشد.

آیا شما هم از لبخندتان رضایت کافی ندارید ؟ آیا شما هم سعی می کنید حین خندیدن دندان هایتان کمتر نمایان شوند ؟ آیا از دیده شدن بیش از حد لثه ها هنگام خندیدن ناراحت هستید و سعی می کنید دیده نشوند؟آیا نا مرتب بودن یا فاصله بین دندان هایتان باعث کم خندیدن و گذاشتن دستانتان روی دهانتان می شوند؟آیا دندان های شما هم جلو آمده به نظر می رسند ؟آیا شما هم نیاز به سریع ترین روش زیبایی برای حذف تغییر رنگ و اصلاح ظاهر دندان دارید؟ اگر پاسخ شما به هر یک از سوالات بالا مثبت است شما به مشاوره با دندانپزشکی زیبایی نیاز دارید.
کارشناسان دندانپزشکی زیبایی معتقدند که لبخند هر فرد می تواند تا 30 درصد زیبایی صورت وی را به خود اختصاص دهد ،دندانپزشکی زیبایی امروزه یک ضرورت و نیاز درمانی است و نه یک کار صرفا تشریفاتی ! تامین زیبایی دندان ها به دو روش دائم و موقت قابل انجام است .گرچه هر دو روش توسط دندانپزشک انجام می شود اما متاسفانه گاهی جایگزینی این دو روش به جای یکدیگر که اغلب بدون اطلاع بیمار و با هدف ” کاهش هزینه” صورت می پذیرد در دراز مدت نارضایتی بیمار را به همراه خواهد داشت. در واقع نوسانات هزینه دندانپزشکی زیبایی ناشی از تفاوت کیفیت بوده، انتخاب کیفیت بهتر در بلند مدت همان سرمایه گذاری شماست. به عبارت دیگر با توجه به ماندگار بودن یا نبودن روش ها هزینه ها تغییر می کنند و انتخاب با شماست که موقت و ارزان را انتخاب کنید یا با کیفیت و ایمن را.زیبایی امری نسبی بوده ونتیجه توازن و هماهنگی چند جانبه دندان ها تک به تک ونسبت به هم است. فرم و در واقع اندازه دندان ها نیز از این امر مستثنی نیستند.برای داشتن زیباترین لبخند باید نسبت طلایی با در نظر گرفتن محدودیت های موجود به درستی رعایت شود.

انواع اتودنسی

 فرم یا نسبت طول و عرض دندان ها بهم :

دندانپزشکان در طراحی لبخند از عدد خاصی به عنوان نسبت طلایی استفاده می کنند . این عدد که یکی از زیبایی های دنیای ریاضی است و از تناسب های موجود در بدن انسان گرفته شده است در برجسته ترین بناها از جمله در اهرام مصر رعایت شده است و حاصل محاسبات دانشمندان بزرگی چون اقلیدس ، فیبوناچی …است .
خداوند بزرگترین ریاضیدان است . هرچه نسبت اعضای بدن به این عدد نزدیکتر باشد تناسب اندام بهتری برقرار شده است.فرم واندازه دندان ها نیز از این امر مستثنی نیستند. برای داشتن زیباترین لبخند باید نسبت طلایی با در نظر گرفتن محدودیت های موجود در دهان هر شخص به درستی رعایت شود .گاهی همین تغییرات کوچک و محدود ،لبخندی استثنایی به شما می بخشد .

بهم ریختگی یا نا مرتبی دندان ها:

زیبایی لبخند نیازمند تقارن و توازن چند جانبه است . بهم ریختگی دندان ها مشکل شایعی است که به درجات مختلف در بعضی از افراد دیده می شود.به جز ایجاد مشکلات زیبایی ، نا مرتب بودن دندان ها می تواند منجر به بروز مشکلات جدی تری گردد ؛ از قبیل عدم توانایی شخص در تمیز کردن دندان ها که در نهایت به بیماری های لثه و حتی از دست رفتن دندان های سالم او می انجامد یا اختلال در جویدن که می تواند تا بروز مشکلات گوارشی هم پیش برود.

در اینکه درمان بهم ریختگی دندان ها الزامی است شکی نیست،اما چگونه؟ دو روش کلی پیشنهاد می گردد :

  • ارتودنسی نامرئی :

    مزایا:

    • تاثیر گذاری روی مسیر رشد دوفک پس اگر در سن رشد قرار دارید و علاوه بر مشکلات دندانی ناهنجاری فکی هم در شما دیده می شود بهترین کار مراجعه به پزشک ارتودنتیست دندان مجرب است.
    • تامین شرایط ایده آل اکلوژنی که برای جویدن بسیار مهم است.

    معایب :

    • زمان طولانی درمان
    • ظاهر نامطلوب در زمان درمان
    • ا رتودنسی فقط یکبار قابل انجام دادن است . در صورتی که طرح درمان اشتباه باشد مرحله اصلاح وجود نخواهد داشت ، چرا که دندان ها تنها یکبار می توانند تحت فشارهای ارتودنسی قرار گیرند .
    • احتمال برگشت درمان وجود دارد که نیاز به اقدامات ویژه دارد .
    • احتمال بروز پوسیدگی های متعدد و بیماری های لثه که در طول دوره درمان ارتودنسی مراقبت های ویژه و بیشتری باید صورت گیرد

 

  • استفاده از پوشش ها و روکش های زیبایی دندان

در موارد خفیف و حتی متوسط بهم ریختگی دندانی و کج و جابه جا بودن دندان، هیچ مزیتی بین انجام ارتودنسی و سایر روش های زیبایی وجود ندارد.پروسه زمان روش ارتودنسی گاهی از وقت و حوصله افراد خارج است . برخی افراد هم با توجه به شرایط اجتماعی با ظاهر متفاوت خود در حین انجام ارتودنسی مشکل دارند . در گذشته نه چندان دور در اینگونه موارد درمانی، استفاده از روکش های فلزی یا غیر فلزی توصیه می شد که بدین منظور دندان به حد نسبتا زیادی تراشیده می شد.به عبارت دیگر به خاطر ایجاد نظم در چیدمان دندان ها به ساختمان آنها آسیب جدی وارد می شد .

  • روکش های دندان

طرح درمان های امروزی بر مبنای “عدم تراش دندان” و یا نهایتا تراش مختصر در حد مینا در نظر گرفته می شوند . به علاوه با به بازار آمدن کامپوزیت ها و باندینگ های نسل ششم وهفتم که دارای فلوراید می باشند نگرانی بابت پوسیده شدن دندان ها کاملا مرتفع گردیده است .
به عبارتی ساختار یک دست مواد همرنگ فلورایده با دندان ها، آن ها را در برابر پوسیدگی “اگر قوی تر نسازد همانند دندان های طبیعی خواهند بود “.به علاوه مواد شبیه سازی شده با مینا در مرحله آخر کار ساختار دندان را از نظر درخشش و یک دستی کاملا به دندان طبیعی نزدیک می کند.روش های زیبایی ، چه به صورت ونیر ( داخل مطبی ) انجام شوند و چه به صورت لمینیت ( خارج از مطب ) ،در کوتاه مدت ( کمتر از دو هفته ) قابل انجام بوده و در اغلب موارد بدون نیاز به تراش دندان و در پیچیده ترین شرایط با اندک تراش دندان ( در حد مینا ) قابل انجامند .